Pirított Mogyorós Bejgli

Szabi a Pék

Piritott mogyorós bejgli

HOZZÁVALÓK 1 kg bl 55 liszt

3.2 dkg élesztő

10 dkg porcukor

4 db tojás sárgája

30 dkg vaj

15 dkg zsír

3 dl tej

1 dkg

A töltelékhez:

1 kg törökmogyoró

50 dkg cukor

5 dl víz Kenéshez:

2 db tojás

ELKÉSZÍTÉS

  1. A tészta száraz összetevőit összeöntjük a nedves összetevőkkel, majd elindítjuk a robotgépet. Elkezdjük hozzáadni a zsiradékot. 8 percen keresztül dagasztjuk. Ha kész, akkor 27 dkg-os darabokat vágunk belőle, lefóliázzuk, majd hűtőbe rakjuk minimum egy éjszakára.
  2. A töltelékhez serpenyőben lepirítjuk a törökmogyorót, amíg illatozni nem kezd, majd a tűzről levéve a felét durvára, a másik felét finomra aprítjuk.A vízból és a cukorból sziripot főzünk, amit 120 fokig forralunk. Amint elérte a kellő hőfokot, beleöntjük a finomra őrölt mogyorót, majd 5 perc alatt készre főzzük.
  3. A hűtőből kivett 27 dkg-os tésztát kevés liszttel 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd egyenletesenmegtöltjük25 dkg töltelékkel úgy, hogy a tészta aljától (amerre tekerjük) 2 cm helyet hagyunk, a többi szélétől pedig 1-1 cm helyet hagyunk.
  4. Szorosan feltekerjük csigaalakban a bejglit. 2 tojás felvert sárgájával bekenjünk, majd fél óráig kelesztjük. Ha megkelt, csak a fehérjével kenjük meg, és addig hagyjuk pihenni amíg rá nem szárad. Ez fogja adni a márványos repedezettségét.
  5. 165 fokon 32-35 percig sütjük.

Friss bejegyzések

A Kovász
Szabi a Pék
Quiche Receptem
Szabi a Pék
Húsvéti kalács
Szabi a Pék
0
    0
    Kosár
    Üres a kosár