Húsvéti kalács

Szabi a Pék

Az egyik legfontosabb húsvéti pékáru a kalács. Ezerféle formázással és számtalan ízesítéssel

készíthetjük, sosem lehet megunni. Sem készíteni, sem fogyasztani!

Ebben a bejegyzésben találjátok a kovásszal és élesztővel készített kalácsok alapreceptjeit, pár gondolatébresztő formázással és ízvilágban, de hamarosan újabb videóval is érkezem, hogy Húsvétra mindenki megtalálja a számára tökéletes ünnepi kalácsot!

Kovásszal készített kalács

Hozzávalók:

600g BL55 liszt

180g érett kovász

250ml tej (szobahőmérsékletű)

100g cukor

60g puha vaj

2db tojássárgája

8g só

Elkészítés:

A receptben felsorolt alapanyagokból előtésztát készítettünk.

A kovászhoz adtuk a tejet és a liszt mennyiség felét. Elkevertük és egy éjszakára a konyhapulton hagytuk. 8-12 óra, kovász erősségétől függ!

Másnap az előtésztához adtuk a tojássárgákat, cukrot, a maradék lisztet és a sót. Bedagasztottuk és 15 percet pihentettük.

A pihentetés után, hozzágyúrtuk a vajat.

60 percig letakarva pihentettük, én a sütőbe tett melegvizes edény felett kb. 28-30 fokon.

A pihentetés után meghajtogattuk a tésztát, majd ezt tettük a következő 45 perc után is és harmadszor ismét 45 perc után.

A pihentetési idő letelte után a kívánt méretre gombócoltuk és lefedve további 30percig lazulni hagytuk.

Megfontuk a kalácsokat.

Sütőpapírra tettük és megkentük felvert tojással. Papírostól vaslábosba raktuk. 25-28 fokon kelt két órát fedő nélkül.

Én a sütéssel a következő módon jártam el. 230 fokra melegítettem alsó-felső sütési módon.

Lefedve sütöttem 15 percig. A fedőt ez után levettem és csökkentettem a hőfokot 195 fokra. Az utolsó 5 percben rácson sült az edényből kivéve, légkeveréssel 185 fokon. Az össz sütésidő nálam 42 perc volt. Nagyon büszkék lehettek magatokra! Ez egy nehéz recept. A most tapasztalt hibákat, javítsátok ki a tökéletesség érdekében.


Kovászos húsvéti kalács készítés Szabival


Élesztő használatával készített kalácsok

Háromféle húsvéti kalács

Hozzávalók:

75 dkg liszt (BL55)

3,75 dl langyos tej (min. 2,8%)

7,5 dkg vaj (puha)

12 dkg cukor

2 db tojássárgája

1,5 dkg só (finom szemű, tengeri)

4 dkg friss élesztő

1 db narancs (finomra reszelt héja)

A kenéshez:

1 db tojás

1 ek tej

Az ízesítéshez:

5 dkg áfonya (aszalt)

5 dkg pisztácia (aprított)

5 dkg mandula (szeletelt)

3 db fürjtojás


Medvehagymás fonott kalács (félig teljes kiőrlésű liszttel)

Hozzávalók:

25 dkg liszt (BL55)

25 dkg teljes kiőrlésű liszt

3 dl langyos tej (min. 2,8%)

0,8 dkg cukor

3dkg élesztőt

1 dkg só

5 dkg zsír (mangalica)

1 csokor medvehagyma

5 dkg parmezán

3 dkg szezámmag

Elkészítés:

A tejben elkeverjük a cukrot, és egy kis teljes kiőrlésű liszttel megszórjuk a tetejét, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt, akkor jó, ha már repedezik a teteje.

A sima lisztet egy tálba szitáljuk, a teljes kiőrlésű lisztet hozzáadjuk, beleütjük a tojásokat, beletesszük a sót, és lassan összedagasztjuk.

Az összeállt tésztához hozzáadjuk a zsírt, majd simára dagasztjuk

Az apróra vágott medvehagymát és és a parmezánt hozzáadjuk, és hozzágyúrjuk a tésztához (ha géppel csináljuk, lassú fordulaton tegyük).

A kész tésztát egy kiolajozott tálba tesszük, és és huzatmentes helyen, letakarva 45 percet pihentetjük.Nem baj, ha lágynak tűnik, a teljes kiőrlésű búza be fogja szívni a nedvességet.

Ebből a mennyiségből 90 deka tészta lesz, amit 12 darabra szedünk (kb. 75 gramm/darab) és

kigömbölyítjük. 15 percig letakarva pihentetjük.

A tésztából 25 centis rudakat sodrunk, majd 2 kalácsot fonunk hatos fonással – a videón megnézheted, hogyan!

Egy tojást villával elhabarunk, a kalácsainkat lekenjük, szezámmaggal meghintjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 35-40 percig kelesztjük.

210 fokra előmelegített sütőben, 28-30 perc alatt aranybarnára sütjük.



Szabi és Limara hagymás kalácsa (tönkölylisztből)

Hozzávalók:

0,5 dl tej

2 dkg cukor

2 db tojássárgája

4 dkg élesztő

1 kg tönkölyliszt

2 dkg só

10 dkg puha vaj

2 evőkanál főtt krumpli

tojás és tej a kenéshez

fekete szezámmag a szóráshoz

A tepertőkrémhez:

30 dkg tepertő

1 fej lilahagyma

1 evőkanál mustár

az ízesítéshez só és bors

Friss bejegyzések

A Kovász
Szabi a Pék
Quiche Receptem
Szabi a Pék
Virágfánkjaink
Szabi a Pék
0
    0
    Kosár
    Üres a kosár