Az egyik legfontosabb húsvéti pékáru a kalács. Ezerféle formázással és számtalan ízesítéssel
készíthetjük, sosem lehet megunni. Sem készíteni, sem fogyasztani!
Ebben a bejegyzésben találjátok a kovásszal és élesztővel készített kalácsok alapreceptjeit, pár gondolatébresztő formázással és ízvilágban, de hamarosan újabb videóval is érkezem, hogy Húsvétra mindenki megtalálja a számára tökéletes ünnepi kalácsot!
Kovásszal készített kalács
Hozzávalók:
600g BL55 liszt
180g érett kovász
250ml tej (szobahőmérsékletű)
100g cukor
60g puha vaj
2db tojássárgája
8g só
Elkészítés:
A receptben felsorolt alapanyagokból előtésztát készítettünk.
A kovászhoz adtuk a tejet és a liszt mennyiség felét. Elkevertük és egy éjszakára a konyhapulton hagytuk. 8-12 óra, kovász erősségétől függ!
Másnap az előtésztához adtuk a tojássárgákat, cukrot, a maradék lisztet és a sót. Bedagasztottuk és 15 percet pihentettük.
A pihentetés után, hozzágyúrtuk a vajat.
60 percig letakarva pihentettük, én a sütőbe tett melegvizes edény felett kb. 28-30 fokon.
A pihentetés után meghajtogattuk a tésztát, majd ezt tettük a következő 45 perc után is és harmadszor ismét 45 perc után.
A pihentetési idő letelte után a kívánt méretre gombócoltuk és lefedve további 30percig lazulni hagytuk.
Megfontuk a kalácsokat.
Sütőpapírra tettük és megkentük felvert tojással. Papírostól vaslábosba raktuk. 25-28 fokon kelt két órát fedő nélkül.
Én a sütéssel a következő módon jártam el. 230 fokra melegítettem alsó-felső sütési módon.
Lefedve sütöttem 15 percig. A fedőt ez után levettem és csökkentettem a hőfokot 195 fokra. Az utolsó 5 percben rácson sült az edényből kivéve, légkeveréssel 185 fokon. Az össz sütésidő nálam 42 perc volt. Nagyon büszkék lehettek magatokra! Ez egy nehéz recept. A most tapasztalt hibákat, javítsátok ki a tökéletesség érdekében.
Élesztő használatával készített kalácsok
Háromféle húsvéti kalács
Hozzávalók:
75 dkg liszt (BL55)
3,75 dl langyos tej (min. 2,8%)
7,5 dkg vaj (puha)
12 dkg cukor
2 db tojássárgája
1,5 dkg só (finom szemű, tengeri)
4 dkg friss élesztő
1 db narancs (finomra reszelt héja)
A kenéshez:
1 db tojás
1 ek tej
Az ízesítéshez:
5 dkg áfonya (aszalt)
5 dkg pisztácia (aprított)
5 dkg mandula (szeletelt)
3 db fürjtojás
Medvehagymás fonott kalács (félig teljes kiőrlésű liszttel)
Hozzávalók:
25 dkg liszt (BL55)
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
3 dl langyos tej (min. 2,8%)
0,8 dkg cukor
3dkg élesztőt
1 dkg só
5 dkg zsír (mangalica)
1 csokor medvehagyma
5 dkg parmezán
3 dkg szezámmag
Elkészítés:
A tejben elkeverjük a cukrot, és egy kis teljes kiőrlésű liszttel megszórjuk a tetejét, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt, akkor jó, ha már repedezik a teteje.
A sima lisztet egy tálba szitáljuk, a teljes kiőrlésű lisztet hozzáadjuk, beleütjük a tojásokat, beletesszük a sót, és lassan összedagasztjuk.
Az összeállt tésztához hozzáadjuk a zsírt, majd simára dagasztjuk
Az apróra vágott medvehagymát és és a parmezánt hozzáadjuk, és hozzágyúrjuk a tésztához (ha géppel csináljuk, lassú fordulaton tegyük).
A kész tésztát egy kiolajozott tálba tesszük, és és huzatmentes helyen, letakarva 45 percet pihentetjük.Nem baj, ha lágynak tűnik, a teljes kiőrlésű búza be fogja szívni a nedvességet.
Ebből a mennyiségből 90 deka tészta lesz, amit 12 darabra szedünk (kb. 75 gramm/darab) és
kigömbölyítjük. 15 percig letakarva pihentetjük.
A tésztából 25 centis rudakat sodrunk, majd 2 kalácsot fonunk hatos fonással – a videón megnézheted, hogyan!
Egy tojást villával elhabarunk, a kalácsainkat lekenjük, szezámmaggal meghintjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 35-40 percig kelesztjük.
210 fokra előmelegített sütőben, 28-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Szabi és Limara hagymás kalácsa (tönkölylisztből)
Hozzávalók:
0,5 dl tej
2 dkg cukor
2 db tojássárgája
4 dkg élesztő
1 kg tönkölyliszt
2 dkg só
10 dkg puha vaj
2 evőkanál főtt krumpli
tojás és tej a kenéshez
fekete szezámmag a szóráshoz
A tepertőkrémhez:
30 dkg tepertő
1 fej lilahagyma
1 evőkanál mustár
az ízesítéshez só és bors