Hozzávalók a tésztához:
250g BL55 finomliszt
150g szobahőmérsékletű vaj kockázva
1db tojás
6g só (1 teáskanál)
Egy késhegynyi cukor
1 evőkanál hideg víz
-egy dagasztó tálba tettem a lisztet, sót, cukrot és elkevertem.
-hozzáadtam a vajat és a tojást és elkezdtem összedolgozni
-amikor morzsalékossá válik akkor hozzáadtam a hideg vizet és pár határozott mozdulattal bedagasztottam
-fóliába csomagolva ment a hűtőbe egy órára
-miután a tészta kihült, 2-3mm vastagra nyújtottam
-nekem 12cm-es formáim vannak,ennél 4-5 cm-el nagyobb kört szúrtam ki
-a sütőt 190 fokra melegítettem közben
-a tészta korongokat a formákba tettem és az oldalához nyomkodtam, majd a felül kilógó tésztát egy késsel levágtam
-villával megszurkáltam
-beletettem egy kivágott sütőpapírt és mivel nem volt sütőbabom, ezért sót raktam bele nehezéknek
-a 190 fokos sütőbe raktam 15 percre
-ez után kivettem a nehezéket és a sütőpapírt majd ezek nélkül további 5 percet sütöttem de már 175 fokra csökkentve a hőfokot
Az elősütött tészta hüvelyeket a formában hagyva félretettem amíg a tölteléket elkészítettem.
A töltelék ezen része a fontos:
3dl tejszin
3db tojássárgája
1db egész tojás
Csipet só és bors
-egy habverővel összedolgoztam
Ez a része pedig szabadon választott:
Nekem maradt sült csirkemellem amit vékonyan felcsíkoztam és a tészta hüvelyekbe szórtam. Adtam még hozzá koktélparadicsomot, póréhagymát és egy kevés reszelt füstölt sajtot.
-felöntöttem a tejszínes keverékkel
–175 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöttem
-fokhagymás olivaolajjal locsoltam meg rukkolát amit tálalásnál ráhalmoztam
A tölteléknek csak a fantáziátok szab határt
A tészta befóliázva több napig is el van a hűtőben. A hüvelyeket is lesüthetitek előző nap és a felhasználás napján pedig betöltitek majd mehet a sütőbe.
Kellemes maradék élelmiszer mentést kívánok! Kovászcimbis üdvözlet, Szabi