Virágfánkjaink

Szabi a Pék

A fánk elsősorban a farsangi ünnepkörhöz köthető, de mi 2019 óta folyamatosan bizonyítjuk, hogy nálunk a fánk 4 évszakban virágzik, a feltétek pedig végtelen lehetőséget nyújtanak édes és sós változatban is! A különféle töltelékeket saját magam találom ki, sőt bevallom, a lekvárok készítését sem adtam ki a kezemből az utóbbi években. Ennek alapjait a nagymamám mellett tanultam meg.

Most már ideje frissíteni a receptfüzetet a virágfánkkal, a tölteléknél pedig a hagyományos ízek mellett érdemes bátran álmodni!

Hozzávalók:

50 dkg átszitált liszt

5 dkg narancsos cukor (cukor és reszelt narancshéj keveréke)

1 tk. só

2-2,5 dl szobahőmérsékletű tej

2 dkg élesztő

3-4 tojássárgája

0,5 dl jó minőségű rum

6 dkg szobahőmérsékletű házi vaj

a sütéshez olaj (1 liter)

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű tejben elmorzsoljuk az élesztőt, és a kezünk segítségével jól elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a narancsos cukrot és a lisztet. A rumot és a sót úgy öntjük bele, hogy közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel. Ha a tészta kezd összeállni, jöhet hozzá a vaj. Ezután az egészet simára dagasztjuk. Nagyon fontos, hogy tökéletesen kidolgozzuk a tésztát.

Ha elkészültünk, a tésztát meleg konyhában hagyjuk kelni kb. 45-60 percig.

Ha már szép buborékos, elkezdünk vele dolgozni. 10-12 darabra osztjuk (kb. 70 grammos részekre), majd gömbölyítjük, és letakarva kb. 15 percig pihentetjük. Ezután (ha a tészta engedi) elkezdjük a formázást. A gombócainkat egyenként kilapítjuk a kezünk segítségével, majd felcsavarjuk, mint amikor kenyeret formázunk. A hosszúkás tésztadarabokat a tenyerünk segítségével egyenletes vastagságú hurkákra sodorjuk. A virágformához a tésztaszálat meghurkoljuk, az alul kilógó véget felhúzzuk, és hozzácsípjük a másik tésztavéghez. A tésztából készíthetünk hosszúkás formát is.

A sütés előtt letakarva pihentetjük, majd 180-185 fokos olajban először fedél alatt sütjük, óvatosan forgatjuk.

Friss bejegyzések

A Kovász
Szabi a Pék
Quiche Receptem
Szabi a Pék
Húsvéti kalács
Szabi a Pék
0
    0
    Kosár
    Üres a kosár